Makaron ze szpinakiem i kurczakiem przepis Makaron (180g, waga przed ugotowaniem) gotujemy w osolonej wodzie. Piersi z kurczaka (450g) kroimy w kostke i posypujemy przyprawa do kurczaka (1/2 lyzeczki). Na wieksza patelnie wlewamy 2 lub 3 lyzki oleju. Gdy sie rozgrzeje, wtedy nakladamy kurczaka i smazymy na sredniej mocy palnika. Dodajemy przecisniety przez praske czosnek (2 male zabki). Po chwili nakladamy na patelnie takze szpinak (200g, jesli bedziesz korzystac z mrozonego to najlepiej go wczesniej rozmrozic i pozbyc sie nadmiaru wody) i suszone pomidory, ktore nalezy pokroic na mniejsze kawlki. Dusimy pod przykryciem na malym ogniu przez 3 minuty. Co chwile mieszamy. Wlewamy smietanke (250 ml), a takze dodajemy sol (1/2 lyzeczki) i szczypte pieprzu. Calosc dokladnie mieszamy i gotujemy jeszcze na malym ogniu przez kilka minut. Opcjonalnie dodajemy starty na tarce ser np. mozzarelle czy cheddar. Doprawiamy ewentualnie do smaku sola i pieprzem. Odcedzony makaron mozemy dodac na patelnie i calosc wymieszac (jesli zjecie wszystko jednego dnia). Jesli przygotowalas/es wieksza porcje na kilka dni, to najlepiej trzymac w osobnym naczyniu odcedzony makaron i osobno na patelni sos.
Ten pyszny kurczak ze szpinakiem najlepiej smakuje na cieplo. Makaron zawsze gotuje osobno w osolonej wodzie. Na wiekszej patelni przygotowuje kurczaka w sosie smietanowym wraz ze szpinakiem (mozecie uzyc swiezego lub mrozonego np. rozdrobnionego) i suszonymi pomidorami. Ja uzylam makaronu tagliatelle. Rownie dobrze sie tu sprawdzi makaron tagliatelle czy wstazki.